Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 16.

Dag iedereen.

Vorige week heb ik verschillende keren gebeld met een vertegenwoordiger van een bepaalde wargaming fabrikant... :-) Meer info volgt nog.

De Mercedes 300SL is eindelijk volledig klaar. Ik ben er niet 100% tevreden over (er zit nog te veel stof in de verflaag), maar uiteindelijk is het een heel mooi model geworden. Hier zijn nog een paar foto's:

Eerst en vooral: het kofferdeksel inlijnen. Als ik dit niet had gedaan, zou het niet direct duidelijk zijn dat hier een deksel is. Ik heb wat oude Mig Neutral Wash gebruikt, maar vind dit zelf nog een beetje te donker. Een grijze panel line was had misschien beter geweest. Aan de andere kant: de motorkap heeft dezelfde donkere lijnen.

De deuren en motorkap kunnen open of dicht gezet worden.

De meeuwenvleugel deuren laten toe om een blik naar binnen te werpen.

Ik heb de nummerplaten hun '300 SL' titel gegeven.

Alles samen genomen, was het een aangename verandering om eens een automodel te bouwen. De extra ervaring en kennis die ik aan mijn modelbouwarsenaal heb toegevoegd zijn zeker welkom, en laten mij ook toe om mijn klanten nog iets beter te kunnen adviseren.


Terug naar de andere kant van het verf afwerkings spectrum: verwering! Meer bepaald: verfschilfers. De slijk-en stoflaag die ik al gezet had op de ARL zijn eigenlijk te vroeg gemaakt. Afgebladderde verf, verfbeschadigingen en schilfers moeten eerst komen. Dus op de overgebleven oppervlakken heb ik de verf eerst 'gechipt'.

Verfschilfers zijn vrij gemakkelijk om te doen, maar nemen wat tijd in beslag om het goed te doen. Er zijn verschillende manieren, maar één van de makkelijkste (en snelste) is de sponstechniek. Ik gebruik voor betere resultaten een stukje zwarte verpakkingsschuim.

Scheur een paar kleine stukjes van het schuim, dop die in een verf die een paar tinten lichter is dan de grondlaag, wrijf het meeste van de verf af en dep het stukje schuim op het oppervlak van de tank, op de plaatsen waar het meeste kans is op beschadigingen. Wat achterblijft, zijn kleine onregelmatige puntjes verf. De volgende stap is om met een fijn penseel elke lichte schilfer van een donkerbruin plekje verf te voorzien. Het model gaat er dan meer uitzien alsof het van staal gemaakt is, in plaats van geschilderd plastiek.

Ik heb een fout gemaakt door in de eerste plaats de donkerbruine verf te sponsen... Ik ben er terug over gegaan met XF-82, een mooi blauwgrijs dat het Frans blauw complementeert. De chips zijn gemaakt met A.Mig 0044 (Chipping).

Hier zijn een paar oppervlakken waar het effect vrij goed is gelukt:

Koepel en kanonmantel:

Voorste pantserplaat, vooral de bovenste hoek:

Zijkant:

De grootste schilfers kunnen wat roest hebben dat door de regen naar beneden uitloopt. Dat is iets voor deze week.

 

Winkelnieuws: ik neem een paar dagen verlof begin mei. Ik denk eraan om te openen 1 & 2 mei, en dan te sluiten tot 8 mei. Ik zet nog berichten op de website en social media.

Zaterdag 11 mei gaan we weer een wargaming namiddag organiseren. Deze keer is de Napoleontische tijd aan de beurt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.