Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 63.

Hallo!

Het is een zonnige nieuwe week hier, maar nog altijd redelijk koud. Ik ben blij dat ik binnen zit te werken aan mijn Fram. :-)

Ik heb de masten afgemaakt en gerepareerd. De meeste masten, omdat de lijm op de voormast niet goed pakte en die nog steeds los zit. Gelukkig zit de positie ervan vast in een diepe slot en daar is tuigage voor, toch? Ik vraag me eigenlijk af: hoe worden masten op een echt schip geïnstalleerd? Dat kan toch geen lijm zijn? Iets om later op te zoeken...

Hier zijn de masten tijdelijk op hun plek. Grote mast en bezaan zijn nog niet gekleurd, maar het geeft een goeie indicatie van hoe hoog het model plots is geworden.

De bezaanmast (de achterste mast, links) zou eigenlijk een kleine hoek naar achteren moeten maken, maar ik ga die hele wankele brugconstructie niet verplaatsen. Dan staat deze mast maar recht...
Zodra de masten op hun plaats staan, is het tijd om met het optuigen te beginnen.
Er zijn twee kleuren draad: een lichtbruine 'rauwe' dunnere draad en een donkerbruine, die iets dikker is. Er zijn ook twee hoofdtypen tuigage: 'staand' want, dat de masten omhoog houdt, en 'lopend' want, dat wordt gebruikt om de zeilen te hijsen en te positioneren. Staande tuigage wordt niet veel gemanipuleerd en daarom wordt het touw vaak geteerd om het te beschermen tegen de weerselementen. Dat wordt vertegenwoordigd door de donkerbruine draad. Het lopend tuig is meestal het dunnere rauwe draad, dat door takelblokken gaat en vastgemaakt wordt aan pennen. Daarover later meer.
Het loont echt om de tuigageplannen te bestuderen en wat tips en handleidingen op internet te zoeken. OcCre laat je beginnen met de wanten en ratlines (de 'touwladders' omhoog langs de masten), maar ik vrees zouden deze in de weg gaan zitten van alle 'interne' touwen.
Dus begon ik met het staande want en een van de gaffels (de bovenste ra op het voor- en achtertuig) om er een gevoel voor te krijgen:
Mijn vinger is er om de lijnen strak te trekken. Later zullen er van de gaffel een paar lijnen naar het dek lopen om spanning te zetten. Op schaal weegt alles heel weinig en om spanning op de lijnen te krijgen heb je meer tuigage en wat superlijm op plekken nodig. Ik moest de hoek van de gaffel een paar keer opnieuw aanpassen, vanwege de staande lijn er net boven.
Laten we eens kijken naar de tuigageplannen, met deze lijnen als voorbeeld. Stap één is hoe je de lijn door de katrollen rijgt. Kijk naar de rode lijnen:
Vrij eenvoudig, toch? Elke lijn heeft een nummer en een beginpunt. In dit geval is dat JT39 en JT40. Er is een pijl naar beneden voor het eindpunt. Wat betekent dat?
Je moet daarvoor naar het top-down plan kijken. Kun je vinden waar JT39 en JT40 moeten worden vastgemaakt?
Dit zijn de 'vertragende pennen' (geen idee wat de juiste Nederlandse term is. update: korvijnagel!). Ze zitten los, maar omdat het touw erboven en eronder omheen is bevestigd, zitten zowel de pen als het touw vast. Ik moest een video opzoeken over hoe je dit in het echt en op schaal doet. De twee lijnen van de gaffel zijn vastgemaakt aan de pennen op de reling. Ik heb ook de bovenste ra van de dwarszeilen vastgemaakt en dit touw is rond een pen aan de voet van de mast geslagen. Mijn belegging hier is behoorlijk goed gelukt, met de extra lengte van het touw in een nette lus:
Ook hier heb je secondelijm nodig om het goed te laten hangen, maar het ziet er wel heel goed uit.

Dit is hoe ver ik nu ben:
Ik gebruik alleen knoopjes en secondelijm, maar echte houtmodelbouwers gebruiken net als bij het echte ding ook touwlussen, gespleten uiteinden, schuifknopen...
Het hele optuigen gaat vrij langzaam en is prutswerk, dus ik verwacht dat dit werk wel een paar weken in beslag zal nemen...
Tot volgende week!
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.