Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 58.

Goedemorgen,

Het heeft vannacht gesneeuwd, het is koud en glad. Geen weer om naar buiten te gaan. Blijf liever binnen en bouw een model!

Ik heb vorige week een beetje gevochten met de Fram. Daarover later meer. Eerst dit: herinner u dat verkeerd gegoten onderdeel in de doos? Gisteren viel er een gewatteerde envelop in mijn brievenbus:

Binnen: een nieuw onderdeel! (Foto met het slechte onderdeel ter vergelijking). Zeer onder de indruk van dit niveau van klantenservice. Het enige wat ik hoefde te doen was een webformulier invullen, aangeven welk onderdeel ik nodig had, en een 'live' foto van de modeldoos toevoegen. Een week later: voila!
Dan maar verder met de bouw. ​​Ik heb vorige week drie dingen afgerond: de davits voor de reddingsboten, de brug en verschillende relingen.
Laten we beginnen met de davits. Dit zijn voorgevormde metalen onderdelen, met een dwarsbalk van messingdraad en houten katrolblokken. Dit alles moet met touw aan elkaar worden vastgemaakt.
Zo heb ik de katrollen gemaakt: wikkel touw om het blok, rijg beide uiteinden door het gat in de davit (zodat de knoop tussen beide kan gemaakt worden), maak drie knopen afwisselend aan de voor- en achterkant van het blok. Trek er lichtjes aan om te controleren of ze vastzitten, knip overtollige stukken af. Een beetje prutswerk, maar vrij eenvoudig te doen.

De dwarsbalken vastsjorren dan. Het koperdraad was al aan de davit-steunen gelijmd, dus het touw is er eigenlijk voor cosmetische doeleinden. Ik heb op de Scouting-webpagina gekeken om wat inspiratie op te doen over hoe ik dit moest doen. Ik begon met een timmermanssteek (voor zover dat mogelijk is op deze kleine schaal...) en wikkelde het touw vervolgens om de dwarsbalken (kruissjorring), waarbij ik het uiteinde aan de achterkant vastmaakte met een druppeltje secondelijm. Dit voelde een beetje als valsspelen, maar volgens een van mijn klanten die houten schepen bouwt, hoort dat zo bij het bouwen van houten modellen. Je gebruikt lijm als dat nodig is. Dit alles doe je terwijl de palen al op hun plek zitten op het model:
Nu ik mijn eerste stukje touwwerk heb ervaren, ga ik verder met de brugconstructie. Het is een open platform rond de bezaanmast (achterste mast), omzoomd met leuningen. Je moet de constructie maken, dan de voetjes en de mast uitlijnen en hopen dat alles min of meer recht staat. De ladder bestaat uit photo-etch onderdelen, geprimed, geverfd in zandkleur en vervolgens gedrybrushed met donkerbruine verf.
De leuningen zijn waar het gevecht begint. Ze zijn photo-etch, eindigend in een driehoekige pin. Je pakt het onderdeel vast met een tang, duwt de punt in het hout en bevestigt het met een druppel superlijm. Dit is moeilijker dan het lijkt en ik heb een aantal van de leuningsteunen gebogen (voornamelijk omdat mijn tang niet geschikt is voor dit soort werk). Het is bijna onmogelijk om ze weer recht te krijgen. Degene net rechts van de ladder bijvoorbeeld is duidelijk verbogen. Hoe dan ook, als ze eenmaal vastgelijmd zijn, zijn ze behoorlijk stevig en de leuningen zelf (gemaakt van koperdraad) zijn gemakkelijk in te brengen en te bevestigen.
Er zijn meer leuningen rond de trappen en deuren, op dezelfde manier gemaakt:
Het is lastig om deze vast te zetten, omdat er zoveel in de weg zit...
Ik was blij toen deze klaar waren. Er komen nog meer van dit soort leuningen, maar dan met touwleuningen...
Het laatste wat ik deed waren de ankerkettingen. Je moet twee gaten boren, wat geleidende delen maken en dan een stuk ketting om de lier wikkelen en het andere uiteinde in het gat lijmen. Ze gaan niet helemaal door de romp, dus dit was relatief eenvoudig te doen. Nogmaals, de bouwvolgorde van de OcCre-instructies laat te wensen over. Het zou gemakkelijker zijn geweest om dit te doen als al die spullen op het dek (vooral de ankerkranen) niet in de weg zaten.
Tot slot: ik dacht dat ik het MT2-gedeelte van de boegspriet mooi op vorm had geschuurd, toen ik zag dat het ding te kort was. Eerst dacht ik dat de instructies niet klopten (en corrigeerde ze), maar nee, ik had ze helemaal verkeerd gelezen. MT2 is een rechthoekige strook hout, geen rond staafje. Ik heb een nieuwe lengte staaf gezaagd en het is weer tijd om te schuren...
Ik kreeg een tip van een klant om de masten te vormen: doe het stuk in een boormachine en draai het dan langzaam op schuurpapier. Zorg er alleen voor dat het onderdeel uitgelijnd is en de boormachine niet te snel draait... Iets om deze week uit te proberen, als ik mijn viseuse niet vergeet.
Dat is het. Tot volgende week!
Oh, en een fijne Valentijnsdag vrijdag.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.