Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 52.

Hallo en welkom bij de laatste blog van 2024!

Allereerst wil ik iedereen bedanken die Modelist het afgelopen jaar heeft gesteund. Jullie helpen mij van een droom werkelijkheid te maken.

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar voor ieder van jullie.

 

En nu... *tromgeroffel* de Fram!

Hij is er: de nieuwe 1/85 Fram van OcCre !

Dit is een schip waarvan de geschiedenis me al boeit sinds ik het in Oslo zag. Er is een heel museum gewijd aan poolexpedities en de rol van Noorwegen daarin, gelegen op het 'museumeiland' van Oslo (het Vikingschipmuseum, het Kon-Tikimuseum en het Maritiem Museum zijn er ook). Fram en Gjøa zijn de hoogtepunten van de expositie, perfect bewaard gebleven en binnenin gevestigd. Als je ooit in Oslo bent en ook maar een beetje geïnteresseerd bent in maritieme geschiedenis, is het museumeiland zeker een dagtrip waard.

Fram ('vooruit' in het Noors) dankt haar bestaan aan Fridtjof Nansen (een zeer interessante man; ik zou echt aanraden om meer over hem te lezen), specifiek om een ​​groot probleem met poolexpedities te overwinnen: ijs. Fram werd speciaal versterkt en gevormd zodat het omhoog op het ijs zou worden geduwd, en niet erdoor zou worden verpletterd.

Nogmaals: echt heel erg interessant spul. Lees zeker de links die ik heb gegeven (Ik heb de Nederlandstalige Wikipediapagina's gelinkt, maar de Engelse bieden meer info).

Op naar het model. Ik ben erg enthousiast om dit te maken. Het is mijn eerste houten scheepsmodel. Dus: (bijna) clean desk policy. De Daimler werd opzijgezet, de laatste hand werd gelegd aan het huis en het werd in de etalage gezet. Alle verf en spullen die niet nodig waren, werden in dozen gedaan en opgeslagen.

In de doos vind je een plastic bakje (gevuld met kleinere houten en metalen onderdelen), een aantal lasergesneden houten stukken, bundels houten stokjes en latjes en twee enveloppen.

In de kunststof bak zitten voorgevormde onderdelen, zoals vaten en katrollen, wat draad, spijkers, Noorse vlaggen,...

De rest van de doos is gevuld met houten onderdelen. 7 frames van lasergesneden stukken, bundels stokken voor masten, latjes voor dek en planken. Ook in de doos zitten instructies en plannen.

De enveloppen hebben meer draad, doek voor zeilen, photo-etch en voorgesneden zeilen (niet op de foto)

De instructieboeken zijn in A3-formaat, één stap-voor-stap met kleurenfoto's en tuigageplannen van 30 pagina's, en één met tekst uitleg van de stappen en zeil- en mastplannen van 20 extra pagina's.

Dus. Ik week direct af van de instructies om eerst de stand en het naamplaatje te maken. De stand bestaat uit 4 delen, aan elkaar gelijmd met witte lijm. Ik moest een beetje vullen, omdat de pasvorm bij deze houten modellen niet zo exact is. De stand werd vervolgens gekleurd met Sapelli-'beits' (inbegrepen in de verfset). Het naamplaatje is een metalen onderdeel. Ik heb de achtergrond zwart geverfd en daarna de overtollige verf van de randen en de naam geschuurd totdat het metaal glansde.

Ik zet het schip elke avond in mijn etalage, zodat voorbijgangers de voortgang van de bouw ook kunnen volgen. Het naamplaatje helpt om het er mooi uit te laten zien.

Vervolgens komt de basisstructuur van het schip aan de orde: een centrale ruggengraat, met daarin gelijmde vormers:

Het is vrij eenvoudig: zorg er alleen voor dat de vormers een hoek van 90 graden maken.

De dekken bestaan ​​uit één groot lasergesneden stuk, waarop je latjes van 0,6 millimeter dikte moet lijmen. Je meet het midden uit en begint daar. Zodra alle planken op hun plek zitten en de lijm droog is, draai je het om en snijd je de overschot eraf met een scherp mes. Ik heb hier een fout gemaakt: de twee inkepingen rechtsboven hadden niet uitgesneden mogen worden. Er komt een houten leuning overheen, dus ik laat het zoals het is en vul eventuele gaten later op.

Zo ziet het onderdeel eruit voordat de planken aan de andere kant zijn getrimd:

Het echte dek bestond niet uit planken over de hele lengte. OcCre laat je nepplanken en spijkers maken door ze met potlood te tekenen. Ik had alleen een klein Ikea-potlood dat ik niet scherp kon houden, dus de definitie is een beetje zacht. De YouTube-video's die OcCre uitbracht, laten zien hoe de modelbouwer een mechanisch potlood gebruikt, dus ik heb de mijne van thuis opgegraven en vanmorgen mee naar de winkel gebracht.

Het verschil is duidelijk. Scherpere details op zowel de lijnen als de 'nagels'.

Hoe dan ook, de planken zijn niet volledig op schaal. Als je naar foto's van het echte schip kijkt, zou er ongeveer het dubbele aantal planken moeten zijn. Niet zo'n groot probleem, eigenlijk. Het zou onmogelijk zijn om de stroken in de lengte te snijden met het gereedschap dat ik hier heb. Ik vraag me wel af of het lateraal snijden van de latjes betere details van de afzonderlijke planken zou opleveren.

Dus, nu nog: de dekplanken afwerken, ze vernissen, bevestigen aan de ribbenstructuur en dan: schuren, schuren en nog meer schuren. Je hebt een aflopende lijn nodig om de rompplanken te bevestigen, en op dit moment hebben de vormers een rechte rand.

 

Dat was het voor de laatste blog van het jaar.

Tot volgende week!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.