Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 51.
Share
Prettige Kerstdagen, een gelukkig Kerstfeest en een glorieus, niet-confessioneel eindejaarsfeest!
Allereerst: hier zijn mijn openingstijden voor het einde van het jaar:
-24 & 31 december: 10:00 - 16:00 uur
-25 & 29 december en 1 januari: gesloten
-Anders: normale uren (10:00 - 18:00)
Daimler-tijd!
De voortgang van de kleine pantserwagen verloopt goed. Ik heb de spatborden bevestigd en ben begonnen met de koepel.
Maar eerst moest ik de stuurverbindingen op de voorwielophanging toevoegen. Gecko levert zes verbindingsarmen: 2 elk voor rechtdoor, wielen naar links en wielen naar rechts. Deze moeten worden toegevoegd voordat je het chauffeurscompartiment kan sluiten, omdat ze grotendeels verborgen en onbereikbaar zijn met de onderste plaat op zijn plaats.
Zo ziet het eruit met de stuurarm en wielbasis op hun plaats:
Toen dat klaar was, konden de voorste platen en het dak worden geïnstalleerd. Dat leverde een probleem op: de bovenste frontplaat heeft een groot bestuurdersluik/vizier dat open kan. Ik ben van plan dit te doen, omdat het een van de weinige openingen is die een blik in het interieur mogelijk maakt. Dit is een van die dingen die een beetje vooruitzien vereist. Als ik alles installeer, is het onmogelijk om het goed te schilderen. Als ik de plaat bevestig en later het vizier monteer, kan ik niet onder het dak reiken om het vizier goed te bevestigen. Dus besloot ik het hele ding los te laten.
Beetje ingewikkeld, maar hier is het op foto's. Dit is de frontplaat op zijn plek, met het vizier naast het gat. Let op dat er een groot stuk dak direct achter zit, waardoor ik het vizier later niet kan installeren (er zijn allerlei soorten fittingen die ik vanonder het dak niet kan bereiken).
Dus zit alles nog los:
Het schilderen zal in verschillende fases moeten gebeuren, maar het eindresultaat zal een stuk beter zijn.
Vervolgens waren de grote halfronde spatborden aan de beurt. Er zijn PE-beugels om aan de binnenkant toe te voegen en (voor de voorste) extra spatlappen aan de rand. De spatlappen op het echte voertuig zijn van rubber en moeten een beetje worden gebogen. PE is niet erg buigzaam, maar ik heb een trucje voor basismetaalbewerking op het internet geleerd: 'annealing'. Verhit het PE-onderdeel met een aansteker (houd het in iets dat niet warmtegeleidend is, zoals een houten wasknijper) tot het roodgloeiend is en laat het dan langzaam aan de lucht afkoelen. Dit maakt het metaal zachter, waardoor het gemakkelijker te buigen is (stijver metaal is daarentegen gemakkelijker te vouwen). Ik gebruikte vervolgens de achterkant van een verfborsteltje om wat krommingen in het onderdeel te rollen.
Het resultaat:
Side note: de compagnon van 'annealen' is temperen: nadat de PE gevormd is, verhit je het opnieuw, maar dompel het deze keer onder in water om het snel af te koelen. Hierdoor krijgt het metaal zijn sterkte terug. Temperen is niet altijd nodig.
De spatlappen steken een beetje uit onder de onderkant van het voertuig, dus vanaf nu moet ik ze op een verfpotje zetten zodat ze niet afbreken en de fijne PE-beugels meenemen. De spatborden waren van dun metaal en vervormden snel, dus werden er beugels tussen de rand en de romp geplaatst, zodat eventuele vervorming het wiel niet zou blokkeren. Gecko geeft je (natuurlijk) PE om deze na te maken:
Er zitten allerlei spullen op en tussen de spatborden: brandblussers, munitie- en andere kisten, pioniersgereedschap, een reservewiel, de uitlaatdemper,... Deze heb ik allemaal weggelaten om het schilderen gemakkelijker te maken.
Ten slotte begon ik met de koepel. Dit begint met de koepelring. Je moet hier stoelen omheen monteren op dunne staven. Deze worden aan de koepelvloer bevestigd, zodat de vloer samen met de koepel draait. De steunen zijn erg dun, één ervan was een beetje verbogen op de sprue en ik heb hem gebroken toen ik het ding recht probeerde te maken, maar uiteindelijk kon ik hem repareren. Ik zal het ding vanaf nu voorzichtig moeten behandelen.
Het grote platte PE-stuk aan de achterkant van de toren is het rek voor de radio. De instructies zijn vrij vaag wat betreft de juiste locatie, dus ik moest even dry-fitten met de koepelopbouw om zeker te zijn.
Als alles droog op zijn plaats zit, begint de Daimler op een echt pantservoertuig te lijken:
Helaas is mij één ding opgevallen: een van de ophangingsunits is een beetje kort. Niet alle vier de wielen gaan de grond raken. Misschien ga ik dit proberen te verbergen door een klein vignet te maken en het voertuig op een oneffen ondergrond te plaatsen.
Dat is alles voor nu.
Tot volgende week!