Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 30.
Share
Goeiemorgen!
Er zijn nog plaatsjes voor de workshop op 10 augustus. Stuur me een emailtje indien je er bij wil zijn.
Vorige week heb ik voortgewerkt aan zowel de 35(t) en het huis. Het gaat vrij traag vooruit, maar vooral de huizen komen tot leven.
Laten we starten met 35(t). En een kort woordje over de (t) in de naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte 'den Duits' grote hoeveelheden oorlogsmateriaal (en wapenfabrieken) buit. Veel van dat materiaal werd gewoon overgenomen en gebruikt in het Duitse leger (en creëerde tegelijk een logistieke nachtmerrie) en de Duitsers gaven alles an officiële benaming. Alle 'buitenlands' materiaal kreeg een letter tussen haakjes. T in dit geval staat voor Tschechoslowakei, R voor Russland, F voor Frankreich, en zo voort. 35(t) en 38(t) tanks maakten een groot deel uit van de Duitse pantserdivisies in 1939 en 1940.
Hoe gaat de eigenlijke bouw? Traagjes, eigenlijk. Ik ben de koepel beginnen maken en daar gaan heel veel heel kleine stukjes in. Om te beginnen: een ring van klinknagels op de binnenkant. Deze zitten gegoten in de sprues en moeten voorzichtig uitgesneden worden en gelijmd op (ongeveer) de correcte plaats:
Het puntje in de rode circkel? Dat is één van de klinknagels...
Het kanon is ook opgebouwd uit mini-onderdeeltjes. Detail en nauwkeurigheid zijn allemaal goed en wel, maar soms overdrijven ze. Veel van deze stukjes konden gewoon in één stuk gegoten worden, zonder detail te verliezen.
En als alles in mekaar zit, wat is er nog zichtbaar?
Niet heel veel, blijkbaar. Nu, om eerlijk te zijn, dit soort van detail is vrij zeldzaam en is eigenlijk volledig optioneel. Je kan het er allemaal uit laten als je wil. Fabrikanten maken hun modellen er ook naar. Miniart bijvoorbeeld geeft hun tanks tegenwoordig uit in twee versies: één met, en één zonder interieur. Zowel in prijs als in detail voor elk wat wils.
Over naar iets anders van Miniart: de huizen!
Het schilderwerk gaat mooi vooruit. Vorige week kon ik de basisverflaag tonen. Deze week ben ik begonnen met verwering. Op de website van Miniart staat een grote gids over hoe een huis te schilderen. Daarnaast heb ik ook nog een recente Night Shift video gezien over hetzelfde onderwerp.
Miniart raad aan om een olieverf te mixen tot een bruin-grijze kleur, daarmee het hele huis te overschilderen en het direct weg te vegen met keukenpapier en oorstokjes. Dat heb ik gedaan met het gele huis. Night Shift gebruikt variaties van zijn basiskleur om te stippelen met een stukje spons. en textuur te maken. Dat is wat ik gedaan heb op het grijze huis, en heb daarna ook de olieverf (in een iets grijzere tint) gebruikt. Daarna heb ik de zichtbare bakstenen met een donkerbruine verf geschilderd. Hier is het resultaat:
Je ziet onmiddellijk het plaasterwerk tot leven komen. De olieverf blijft zitten in de breuken en puntjes en hangt onder de uitstekende details. Het op-en-neer wrijven met een oorstokje zorgt voor vage streepjes die door regen gemaakt kunnen zijn. Over het gehaal laat de olieverf een zeer lichte verkleuring van de basislaag achter, wat de kleur ietsje warmer maakt.
Hier is de zijkant van het grijze gebouw, dat goed gelukt is. Je ziet hoe de kleur niet uniform is. Dat is het stippling effect. De scheuren zijn gevuld met bruin-grijze verf er zijn lichte aflopende strepen die gemaakt lijken te zijn door regenwater.
Je ziet ook de tweede fase van de bakstenen: een lichtbruine kleur op de stenen zelf, met een poging om de donkere voegen te vermijden.
Je ziet hier ook de tweede fase van de bakstenen: een lichtbruine kleur op de stenen zelf, terwijl ik probeer om de donkere voegen zoveel mogelijk met rust te laten.
Op het gele huis wou ik witte raamframes. Wit is een moeilijk kleur om te borstelen, dus heb ik wat Corax White (vrij dik en dekt goed) gemixt met Mr. Hobby Flat White (om meer wit te krijgen), en dit aangebracht in meerdere verdunde laagjes.
Het grijze huis heeft Sandy Yellow frames gekregen. Ziet er goed uit, maar misschien geef ik het wat meer kleur met de rood-en-Deck Tan die Night Shift gebruikt heeft in zijn video.
Ik heb uiteindelijk gezien dat ik iets vergeten was op de basis. De dorpels onder de deuropeningen moesten nog een kleurtje krijgen. Tamiya NATO Black is een goed grijs zo donker dat het bijna zwart is.
Deze week zit ik wat vast met de 35(t), omdat ik een airbrush nodig heb om wat details te schilderen (zoals de wielen).
Werk aan de huizen kan wel voortgaan met zowel interieur als exterieur. De binnenkant van de daken moet ook gedaan worden, omdat er niks in de doos zit hiervoor. Gelukkig heb ik nog genoeg hout over van de OcCre tram.
Dat is het. Tot volgende week!