Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 28.
Share
Hallo!
Het is ondertussen de derde week van de zomervakantie en het weer is nogal wisselvallig. Zonnig de ene dag, de andere korte, hevige regen- en hagelstormen...
Ik heb de voorbije week vooral gewerkt aan het huisje en dan meer bepaald aan de weg. Vorige week heb ik getoond hoe ik de kasseien schilder, deze week heb ik het hele stuk (behalve the binnenvloeren) drie laagjes van verdunde Dark Wash gegeven. Ja, kant-en-klare washes kunnen nog verder verdund worden. Ik heb dit gedaan omdat de dikte van de verf rechtstreeks uit het potje naar mijn mening nog altijd iets te dik was. Meerdere lichtere lagen geven me meer controle over het effect. Verdunnen zorgt er wel voor dat de droogtijd iets langer is, dus na een paar dagen pas kon ik beginnen met het oplichten. I wou in de eerste plaats de voegen vullen met Light Dust effect. Met een lange liner brush ben ik dus begonnen met schilderen. Wanneer ik buiten de lijntjes kleur, gebruik ik een stukje keukenpapier of een oorstokje om het overschot onmiddellijk weg te vegen. Zoals je je kan voorstellen, vergt dit veel werk. Constant de hele plaat draaien om de juiste hoek te krijgen voor mijn penseel was keitof om te doen... Hier is een foto halfweg:
En dit is hoe het eruit ziet nadat alle lijntjes ingevuld zijn. De houten vloer is ook gedrybrushed om wat meer contrast in te brengen.
Als ik deze hele straat opnieuw zou moeten doen, zou ik het hele stuk in twee snijden tussen voetpad en straat, om het voetpad wat meer hoogte te geven. Op dit moment zou het te veel van mijn werk kapot maken, dus laat ik het maar zo...
Het ziet er al mooi uit, al zeg ik het zelf. Ik haal veel inspiratie uit Night Shift, een modelbouwer op YouTube, die onder andere een video heeft over het maken en schilderen van een stukje kasseiweg. Deze heeft mij veel geholpen.
De daken zijn ook wat vooruit gegaan. De leien hebben hetzelfde Light Dust effect gekregen als de weg, om de individuele tegels uit te lijnen en wat regenplekken te simuleren. Een beetje mosgroen kan het dak wat meer leven geven (ik ga nog wat Night Shift moeten bekijken voor kleuren en techniek).
Het rode pannendak is erg veranderd. Het roest-wash-over-witte-primer effect vond ik er uiteindelijk niet erg goed uitzien, dus ik heb een paar pannen geschilderd met rood-gele mixen en de rest kreeg een laag Streaking Rust effect. Het ziet er nu een stuk beter uit. Ik denk dat een dunne Light Rust Wash nu meer effect gaat hebben, gevolgd door dezelfde Light Dust en mosgroen als het andere dak.
Pierre en François dan. Ik heb François' broek en schoenen geschilderd en zijn helm en armen gefixt. Zijn schoudertas is ook bijna klaar. Eens alles geschilderd, poseer ik ze op/naast de ARL en kan ik alles klaar noemen.
Wat heb ik nog gedaan? Op woensdagavond (ja, de bouwavonden gaan nog altijd door) heb ik de Border Models Stuka G1 in mekaar gestoken. Border is volledig aan het inzetten op schaal 1/35 en heeft ondertussen al verschillende vliegtuigen in die schaal uitgebracht. Eerlijk gezegd een fantastisch idee en vreemd dat niemand anders daar aan gedacht heeft.
Er zijn drie grote(1) schalen in militaire vliegtuigmodellen: 1/72, 1/48 en 1/32. Voor voertuigen op de grond zijn er ook drie grote schalen: 1/72, 1/48 en 1/35. Zie je het probleem?
Border is dus aan het proberen om een nieuwe markt te creëren. Het moet nog duidelijk worden of ze erin slagen, maar aan de kwaliteit van de modellen zal het niet liggen. Deze is zeer goed, ook al is de cockpit een beetje licht van detail.
Je ziet direct hoe groot een vliegtuig eigenlijk is vergeleken met een tank in dezelfde schaal, iets wat niet direct duidelijk wordt wanneer je in 1/48 werkt.
Tot volgende week!
(1) Voetnoot: er zijn ook andere schalen, natuurlijk. 1/144 bijvoorbeeld wordt veel gebruikt in burgerluchtvaartmodellen. 1/24 bestaat ook, maar is een beetje beperkt omdat je snel aan een zeer groot model zit. Voor de grond zie je modellen in 1/100, 1/76 of 1/56, maar deze worden vooral in wargaming gebruikt.