Wat ligt er op mijn werktafel? Deel 14.

Hallo! Zalig Pasen en hopelijk hebben jullie wat vakantie in het vooruitzicht. De weersvoorspelling mag dan misschien niet al te best zijn, maar dat betekent meer modelbouwtijd!

De San Francisco heeft zijn plaatsje gekregen in mijn etalage en trekt wel wat aandacht. Altijd leuk om mensen te zien stoppen en kijken. :-)

Wat de modelbouw betreft, heb ik vrij veel vooruitgang geboekt deze week.

Laten we starten met de Mercedes. Ik heb de carrosserie gepolijst. Eerst en vooral heb ik de hele auto lichtjes geschuurd met Albion Alloys schuursponsjes. Dit verwijdert de kleine onregelmatigheden in de verflaag (de 'sinaasappelpel'). Het eigenlijke polijsten gebeurt met alle drie van de Tamiya polishing Compound. Het uiteindelijke resultaat is een mooie glanzende afwerking. Het is niet zo spiegelglad als ik had gehoopt, maar het is er dichtbij. Het grootste voordeel van polijsten is het verkrijgen van een egale glans over heel het voertuig (en helaas ook over de stofpartikeltjes die nog onder de lak zaten...).

Eens alles gepolijst, was het tijd om de laatste verf in het interieur af te werken en de vensters in te plakken. Hiervoor heb ik Micro Kristal Klear gebruikt. In elk geval was er niet veel lijm nodig, want Tamiya heeft ervoor gezorgd dat de vensters mooi in de deuren en carrosserie passen. Het rooster in de neus is ondertussen ook geknipt en geplakt met secondelijm.

Nog een laatste keer polijsten, dan de chroom stukjes, chroom stickers en lichten plakken. Om alles dan in elkaar te steken voorzie ik geen problemen: Tamiya's pasvorm is zoals gewoonlijk bijna perfect en steekt slim in mekaar. 

 

De ARL-44 heeft ook nog wat werk gekregen. I ben vergeten om te vermelden dat dit de Amusing Hobby kit is in 1/35 (35A025). Mooi model van een vrij nieuwe fabrikant. Ik heb ook nog ergens hun FV4005 half gebouwd liggen in mijn stash.

Ik wil graag even tonen hoe ik de rupsbanden verweer. Deze zijn individuele schakels, gegoten in bruin plastiek, die gewoon ineen klikken zonder lijm. Ik gebruik de Ammo Dry Earth Tracks set. Eerst en vooral: primer, gevolgd door een laagje A.Mig 0034 Rust Tracks. Dit geeft een mooie roodbruine basiskleur. De volgende stap is A.Mig 1002 Tracks Wash, een wash die willekeurig over de tracks verspreid word.  Je kan al zien dat de tracks een meer onregelmatig voorkomen krijgen.

Nadat de wash droog is, gaan we verder met A.Mig 1751 Dry Steppe. Dit is één van de kleuren in de Splashes Effects reeks. De exacte kleur doet er niet zoveel toe, zo lang het een lichtbruine tint is. Wanneer je rondkijkt in de 1/1 wereld zie je dat slijk en stof heel snel drogen tot een lichtbruingele kleur. De Splashes worden opnieuw willekeurig over de tracks geschilderd, zonder de schakels volledig te bedekken.
De volgende stap wordt direct hierna uitgevoerd, zonder de Splashes te laten drogen. Ik gebruik A.Mig 3004 Europe Earth pigment om over de Splashes te strooien. Door het pigment lichtjes in de nog natte Splashes to borstelen (met een oud penseel) wordt het zowel gefixeerd en geeft het extra kleur en diepte aan de Dry Steppe Splashes.

Nuttige tip wanneer je met pigmenten werkt: ik gebruik een oude plastic doos met een afsluitbaar deksel om het pigmentoverschot op te vangen. Mijn pigmentdoos heeft ondertussen een bodempje met een mix van kleuren, van zwart en allerlei soorten bruin tot rood roest. Een mooie mix voor wanneer ik een algemene vuile/roestige pigment kleur nodig heb.

Terug naar de rupsbanden: de laatste stap, nadat de splashes en pigmenten droog zijn, is lichtjes schuren van de uitstekende stukken. Die krijgen dan een lichte drybrush van A.Mig 0192 Polished Metal. Dit stelt het gladschuren en polieren voor van de tracks door constant contact met de grond.

Dat is het voor de rupsen. Nu aan de beurt is slijk en stof dat van de zijkanten van de tank afloopt. Hiervoor is het belangrijk om dezelfde kleuren te gebruiken als voor de tracks, dus heb ik opnieuw de Dry Steppe Splashes gebruikt. Een plat nr.4 penseel wordt in de verf gedoopt, en met behulp van een tandenstoker worden er kleine druppeltjes op het zijoppervlak gelanceerd, om echte spetters te creëeren. Dan trek ik met een kleiner, rond penseel de spetters naar beneden, om aflopende strepen te maken. Dezelfde Splashes verf, sterk verdund, wordt dan gebruikt om de 'sluier' van modder/stof te maken aan de benedenkant van het paneel. Als laatste spetter ik nogmaals met penseel en tandenstoker wat extra verf over het geheel, om het op te bouwen tot een 3D effect.

Enkele van de strepen zijn naar mijn zin iets te dik, dus ik ga die nog proberen te verfijnen. Wat extra pigment zal dan het geheel samenbrengen.

 

Winkelnieuws: op zaterdagmiddag 6 april komen er een aantal mensen een paar uurtjes wargamen in de winkel. Ze zullen enkele spelletjes Amerikaanse Burgeroorlog spelen. Kom gerust eens langs om te kijken! Zaterdag 6/4 van 1 tot 5.


Een mooie vakantie voor wie vakantie heeft en alleszins tot volgende week!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.